La Rural de Collserola es consolida
Després de sis anys de producció agroecològica a Collserola hem guanyat el concurs per a la gestió a llarg termini de Can Ferriol, una masia del segle XVIII dins d'una finca de 86 hectàrees de boscos i camps ubicada a la vall de Can Ferriol de Collserola. Aquest projecte representa un gran pas per a la cooperativa, que la consolida cap a la gestió integral, incorporant l’habitatge cooperatiu com a nou pilar de La Rural.
Tenim l’experiència i la il·lusió, només necessitem el teu gra de sorra per fer-ho possible.
Per últim dir-vos que estem treballant perquè la cooperativa de crèdit COOP57 ens concedeixi un crèdit per a la rehabilitació de la finca de Can Ferriol, però ens cal aportar-hi l’entrada econòmica. Ens ajudeu?
Sovint el principal entrebanc per a la consolidació de la pagesia i la ramaderia ecològica és la propietat de la terra i la inversió en infraestructures, veient-se molt més afectada la pagesia periurbana, que ha d’encaixar un model de vida rural en l’àmbit urbà i els seus estàndards de vida. Així, haver guanyat la gestió a llarg termini de Can Ferriol permet fer un pas ferm al projecte de La Rural de Collserola apostant per tres eixos de treball:
PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ AGROECOLÒGICA
Des de 2014 treballem tres hectàrees repartides en diversos terrenys entre Sant Cugat, Valldoreix i La Floresta. Hi cultivem hortalisses, arbres fruiters, plantes aromàtiques i hi tenim un ramat de cabres i tres apiaris. Distribuïm en una botiga recent oberta a Valldoreix, dues parades en mercats locals, més de 150 cistelles setmanals, 8 escoles diàriament i diversos restaurants de la zona.
Sumar-hi Can Ferriol ens permetrà apostar per:
- la recuperació de varietats locals en un entorn més aïllat
- fer créixer els ramats de Cabra Blanca de Resquena (autòctona de Catalunya)
- aplicar tècniques de gestió hídrica i regeneració de sòls innovadores, creant un model de futur per a les finques de muntanya, actualment abandonades i poc rentables, víctimes de l’erosió, la pèrdua de sòl fèrtil i la manca d’aigua - fet que s’accentua cada cop més degut al canvi climàtic.
Volem a més, tancar tots els cicles de vida de la finca, inclòs els energètics, produint la nostra energia amb el sol i la biomasa forestal, i gestionant les nostres aigues residuals. El disseny arquitectònic i l'enginyeria de subministres va enfocat a estar totalment desconnectades de qualsevol xarxa pública, i ser totalment autosuficients. La nostra visió per a Can Ferriol, és consolidar un referent per al futur de gestió agroforestal de finques de la muntanya mediterrània.
L’ATENEU RURAL
És un espai que neix el 2016 dedicat a la divulgació i la transformació de la consciència social i mediambiental d’infants i adults. Basant-nos en l’experiència vivencial com a element de connexió amb l’entorn, i el Joc, com a element més significatiu i primordial per a l’aprenentatge real, organitzem activitats, trobades, cursos i tallers que potencien la formació i el lleure actius i creatius, allunyats de l’oci consumista.
Tirar endavant l’Ateneu Rural a Can Ferriol ens dona un espai molt més ampli, divers i estable per desenvolupar tres projectes: una escoleta rural per a infants de 0 a 6 anys, un espai de formació per adults i un centre cultural amb programació periòdica.
HABITATGE COOPERATIU
La rehabilitació de la masia de Can Ferriol en garantirà la seva pervivència a llarg del temps, mantenint viu un patrimoni que fa segles que perdura. Es crearan quatre unitats de convivència, un espai per a visites, un espai de coworking i dos espais compartits on hi entraran a viure quatre unitats familiars treballadores de La Rural de Collserola. L’habitatge cooperatiu promou la sostenibilitat, l’autogestió i el suport mutu, valors sobre els quals construirem la comunitat de convivència i treball de La Rural de Collserola, que es consolidarà com una cooperativa de gestió integral d’habitatge i treball.
Convençuts que la pervivència d’un món rural en l’entorn de Collserola és una oportunitat per a la cura del territori i les persones que hi viuen. Créixer, conèixer, produir, consumir, aprendre, viure respectant la terra ens permet teixir una societat més saludable, justa i cohesionada, i desenvolupar eines reals i permanents per afrontar els reptes bioclimàtics del futur.
Aquest projecte va dirigit a persones que creuen en la transformació social a través del consum agroecològic i de proximitat, l'educació conscient i mediambiental i models de convivència que promoguin la sostenibilitat, l'autogestió i la comunitat.
La Rural de Collserola és un projecte carregat d’experiències, il·lusions i molta dedicació.
L’Ana Pol, el Pepe Vázquez, el Chus Pintado, l’Alfred March i el Víctor de Castro son l’ànima de La Rural de Collserola. Persones especialitzades en la sostenibilitat, el medi ambient, l’agricultura, la pedagogia, la cultura amb una mirada holística de respecte pel territori i la comunitat que junt al veïnat, voluntariat, altres productors i consumidors són la garantia que La Rural de Collserola és un projecte transformador que val la pena que existeixi.