Què és el Projecte Agroparc d’Ametller Origen
En terrenys de vinya protegida, el grup Ametller Origen vol instal·lar hivernacles tecnificats, plaques fotovoltaiques, naus industrials i logístiques, una planta de biogàs, una planta d'hidrogen i una depuradora d'aigua. Tot plegat combinat amb zones de passeig, activitats turístiques i allotjaments rurals. Així és el fals Agroparc que vol construir entre Gelida i Sant Llorenç d'Hortons a l'Alt Penedès, a l'altiplà de la Talaia d'Espiells.
Vistes des del castell de Gelida cap a la plana on es vol desenvolupar l’Agroparc (322 ha), al voltant de La Talaia d’Espiells. En primer plà, el poble de Gelida.
És un projecte que suposa 70 hectàrees d'infraestructures al bell mig d'un espai natural d'un alt valor ecològic. D'aquestes, tan sols 7 hectàrees estan sobre terreny actualment qualificat com a industrial però que mai ha arribat a desenvolupar-se.
Trencaria un gran connector ecològic, que uneix l’Ordal amb Montserrat, dos espais inclosos dins de la Xarxa Natura 2000. I envairia la zona més sensible de caça de l'àguila cuabarrada, espècie en greu perill d'extinció, afectant a més, greument, l’hàbitat de més de 70 espècies.
Mentre el Penedès aposta per una agricultura ecològica i respectuosa amb el medi ambient, Ametller vol imposar una agricultura no-ecològica, intensiva i de regadiu en una zona de secà, vestint-la de sostenible. Aquest model entra en competència amb el model agrícola actual i perjudica la pagesia de la zona.
Polítics i administracions han posat l'estora vermella, sense reserves. Acompanyant l'empresa de la mà, facilitant que adapti les normatives urbanístiques i de protecció del territori al seu gust, creant segells de qualitat a mida, no ecològics (Segell PAS, Producció Agrària Sostenible), accelerant el procés administratiu segons les necessitats de l'empresa, entre d'altres.
Però aquest tracte de favor no és gratuït. El paga el territori, el paga la pagesia, el paguem tots i totes.
En total es veurien afectades més de 322 hectàrees, amb una inversió de 180 M€. L'empresa mateixa admet que no disposa d'aquesta quantitat i que depèn majoritàriament d'ajudes públiques europees.
El que ha passat fins ara
El 2017, el grup Ametller Origen va presentar un primer projecte, contra el qual ja vam alçar la veu i que finalment va guardar al calaix perquè no disposava de sòl industrial per poder implantar tota la seva activitat.
L’octubre de 2021, juntament amb l’Ajuntament de Gelida, presenta una reformulació i ampliació d’aquell primer projecte, passant de 121 ha a 258 ha.
El desembre de 2022, modifica de nou el projecte, tot augmentant la superfície a 322 ha, els hivernacles passen a ocupar 21 ha i el polígon industrial s'augmenta fins les 23 ha.
Algunes dades de l’Agroparc que es vol posar sobre aquest territori de vinya protegida (projecte 2022).
Al llarg d’aquest temps, des de StopAgroparc hem intentat incidir en tots els àmbits (polític, administratiu, social, ....) per aturar aquest projecte.
Formen part de la plataforma les organitzacions; Bosc Verd, Naturalistes de Gelida i Unió de Pagesos. Comptem també amb el suport de més de 130 entitats i gairebé 4.000 persones d’arreu de Catalunya, que s’han adherit al nostre manifest.
Durant tot aquest temps:
- Hem organitzat equips de treball formats per experts en diferents àmbits per estudiar tota la documentació generada pel projecte i redactar-ne les al·legacions pertinents.
- Hem elaborat material divulgatiu per a donar a conèixer les incoherències i afectacions provocades per les diferents versions del projecte presentades per Ametller Origen.
- Hem organitzat xerrades amb investigadors i experts en fauna per parlar de l'àliga Cuabarrada que té niu a Gelida i que caça a la zona afectada per l'Agroparc.
- Hem organitzat sortides i caminades pels terrenys afectats per conèixer l’abast de l’impacte que hi produiria. I també hem realitzat un bon nombre d’accions-protesta per visibilitzar la problemàtica, des de concentracions informatives a la porta d’una botiga d'Ametller Origen fins a tractorades pel territori.
- Hem assistit a tots els plens que ha convocat l’Ajuntament de Gelida i, quan ens han deixat, hem exposat reiteradament les irregularitats que s'estaven cometent. Hi hem impulsat mocions, i hi hem denunciat l’incompliment del planejament urbanístic vigent.
- Hem vist i denunciat com els partits polítics que van aconseguir l’alcaldia incomplien els seu programa electoral i passaven a donar suport incondicional al Grup Ametller. Amb l’agreujant que, preveient la gran davallada electoral que els venia al damunt, aproven el projecte en un ple 3 setmanes abans de les eleccions municipals de maig.
- Hem convocat fins a quatre rodes de premsa i, sempre que ens han deixat, hem participat en entrevistes i debats a les ràdios. A les TV, no ens han convocat mai.
- Ens hem personat a les presentacions públiques que fa el Grup Ametller i, sempre que ens han donat l'oportunitat, hem explicat els impactes que tindria el projecte.
- Hem explicat els impactes que tindria el projecte al President de la Generalitat i altres alts càrrecs, sempre que han vingut a Gelida a donar suport a l’empresa Ametller.
Per què demanem la vostra ajuda
La via judicial és, ara ja, l'única possible per parar el pla urbanístic que permet que aquest projecte es pugui dur a terme i que considerem totalment perjudicial.
Per això, aquesta campanya de finançament servirà per a dur a terme un recurs contenciós administratiu. És a dir, un procés legal davant els tribunals de justícia per exigir, per via judicial, l'anul·lació completa del pla urbanístic aprovat per la Generalitat de Catalunya, de manera que quedi sense efecte i, en un futur, poder revertir la zona industrial no desenvolupada de forma que sigui zona natural protegida.
L'objectiu de la campanya de finançament és obtenir els recursos econòmics per a finançar l'estratègia legal en els següents àmbits:
📌 Revisar tot el procés administratiu que s’ha seguit, i estudiar la legalitat de l'actuació administrativa i el sotmetiment d'aquesta als fins que la justifiquin, impugnant els incompliments i les indefensions als ciutadans que s’hagin pogut produir.
📌 Despeses d'advocats, procuradors, informes pericials.
📌 Procés legal en primera instància judicial.
Amb el recurs a la justícia volem aconseguir:
- Protegir el connector ecològic entre els espais naturals protegits de Roques Blanques i Montserrat i de les Muntanyes de l’Ordal, catalogats al PEIN.
- Respectar la zona de caça de l’Àguila cuabarrada i l’hàbitat d’altres espècies.
- Protegir els terrenys de cultiu biodinàmic i ecològic, i petits cultius que s’integren en el territori i que conformen l’agricultura tradicional de la nostra comarca.
- Preservar el paisatge del Penedès i salvar la zona de la Talaia.
- Optimitzar el sòl industrial existent, sense crear noves zones industrials innecessàries.
- Obrir la porta a revertir la zona qualificada com a industrial però no desenvolupada de Can Juncoses (situada en terreny de caça de l'àliga Cuabarrada i damunt del connector ecològic).
Vistes des de l’altiplà de la Talaia cap a Gelida. Requalifiquen 21 ha de vinya protegida per posar-hi hivernacles tecnificats de fins a 9m d’alçada (exercint un gran impacte visual des del poble, en situar-se just davant de Montserrat)
Si et preocupa:
- El malbaratament d’aigua en un moment d’excepcionalitat per sequera
- L'espoli de recursos del territori
- La desaparició d’espais naturals i d’alt valor ecològic
- L’actual pèrdua de biodiversitat, en una magnitud sense precedents a la història.
- La degradació del paisatge i pèrdua d’identitat dels territoris
- El greenwashing alimentari tolerat per l’administració, que provoca una gran indefensió del consumidor que no sap què consumeix
- El foment de l’agricultura industrial i no-ecològica front l’agricultura respectuosa practicada per gran part de la petita pagesia
- La pèrdua sostinguda de sobirania alimentària provocada per la depredació dels espais agraris
- L’especulació verda, ocupant espais d’alt valor agrícola i ecològic
- La mala gestió del territori, permetent el desenvolupament d’infraestructures de forma desordenada i allà on tenen més impacte
- El model logístic actual, amb un gran impacte ambiental, i antagònic al concepte de proximitat
- La falta de protecció pels pulmons verds a tocar de les àrees metropolitanes.
- La contaminació creixent de l’entorn amb pesticides, transport, lumínica i sonora i com això afecta la nostra salut.
T'animem a contribuir amb qualsevol aportació econòmica per aturar el macroprojecte Agroparc d'Ametller i protegir l’altiplà de La Talaia.
També et pots adherir al nostre manifest.
En un moment en que la supervivència de cultius de secà com la vinya està joc, és primordial una bona gestió de l’aigua. Introduir cultius de regadiu, que requereixen un gran volum d’aigua de reg, és una estocada per al futur del territori.
La Plataforma Ciutadana StopAgroparc es va constituir l'any 2016 arrel del primer projecte d'Agroparc del Grup Ametller, amb el suport de Bosc Verd i Unió de Pagesos. Es va treballar activament denunciant els perjudicis que aquell primer projecte tenia pel territori, i els seus "cants de sirena". El 2018 Ametller va aturar el projecte. Per saber-ne més, podeu consultar el nostre web on expliquem aquell projecte: https://2016.stopagroparc.cat
El 2021, el grup Ametller va reactivar el projecte, fent-lo encara més gran passant de 121 ha a 258 ha i incrementant l’impacte. En aquest moment s’afegeix a la Plataforma l'associació Naturalistes de Gelida. Per saber-ne més, podeu consultar el nostre web on detallem totes les accions que hem dut a terme a la Línia de temps del Projecte Agroparc
El desembre de 2022, modifiquen de nou el projecte, tot augmentant la superfície a 322 ha.
Al llarg d'aquests anys, moltes persones s'han vinculat a la Plataforma. Tenim el suport de més de 130 entitats d'àmbits molt diferents i gairebé 4000 persones s'han adherit al Manifest per aturar l'Agroparc.