Son temps difícils per a la informació. Els darrers anys hem viscut a Catalunya un clima mediàtic vertiginós que s'ha vist accelerat per la pandèmia. La Covid-19 ha abocat als nostres mòbils falses cures, conspiracions, soroll i pors. A les xarxes, ens confrontem els uns amb els altres i una de les armes més perilloses que fem servir per atacar-nos són les dades falses. En aquest clima, arriba a Catalunya una campanya electoral tensa en què el rigor informatiu serà més important que mai.
A Verificat, volem que durant aquestes eleccions no ens manipulin. Verificarem la campanya i fiscalitzarem tots els partits i candidats perquè no ens menteixin amb promeses basades en declaracions enganyoses, tant si els partits polítics ho fan de manera intencionada com si no. Volem ser partícips d’un debat honest i basat en els fets, que és el que mereixem els ciutadans.
A banda de les declaracions dels polítics, a Verificat analitzem el soroll que corre per les xarxes i us ajudem a distingir quins són els missatges fiables dels que no ho són. També treballem amb escoles per educar els joves perquè aprenguin a fer un consum crític de la informació que reben i difonen. El nostre equip ha corregit declaracions de polítics de tots els partits, verificat cadenes de Whatsapp que promovien remeis falsos contra la Covid, i destapat informacions inèdites com el nombre de pisos buits que hi ha Catalunya o els contractes vigents de les empreses implicades en el cas del 3%. A més a més, estem construint una redacció de fact-chekcers de la generació Z a una escola de Sant Boi de Llobregat.
La verificació de la informació és una branca del periodisme que es dedica a contrastar amb fets i dades el discurs polític i la desinformació que circula a les xarxes socials. És una eina que millora la qualitat democràtica, fiscalitza l'esfera pública i reforça el diàleg social per evitar la polarització. Verificat és un equip neutral, independent i compromès amb la transparència i creiem que el fact-checking ha de ser una activitat desvinculada dels interessos polítics i econòmics.
Necessitem la teva ajuda per seguir endavant, i perquè en aquestes eleccions no ens manipulin.
Aquest projecte té dos objectius:
👉 El primer, aconseguir el finançament mínim per tal de poder remunerar l’equip base que verificarà els candidats i seguir treballant amb escoles per ajudar els joves a ser crítics en el seu consum de les xarxes.
👉 El segon, donar continuïtat a la nostra labor, assegurar els salaris del primer trimestre del 2021 per a tot l'equip, contractar més fact-checkers per al període electoral i seguir desmentint rumors sobre la Covid-19.
El fact-checking i l'educació mediàtica són dues tasques fonamentals en la societat contemporània però són difícils de mantenir, especialment si volem fer-ho amb independència. Per això necessitem el vostre suport.
En cas d’arribar als 50.000 euros, podrem reforçar l'equip de fact-checking per a la temporada de campanya i el periode posterior a les eleccions per tal de poder verificar en profunditat totes les declaracions dels candidats, seguir més atentament les seves xarxes i analitzar els seus discursos. Posarem un fact-checker per a cada candidat i serem les seves ombres!
Però la lluita contra la desinformació no la podem fer sols i les generacions del futur tenen un paper fonamental en aquesta missió. Per això volem realitzar tallers a escoles públiques que no disposen de pressupost suficient per a aquest tipus d’activitats i oferir cursos de lectura crítica de la informació a les xarxes socials, treballant amb els i les adolescents les tècniques bàsiques de verificació i promovent el consum crític de la informació. Els joves no són només consumidors, sinó també productors i distribuïdors d'informació. Podeu saber més sobre les nostres formacions a verificat.cat/escola.
Finalment, el vostre suport ens permetrà assegurar els salaris i les despeses de Verificat durant tot el primer trimestre de 2021, donant-nos temps de buscar més vies de finançament i garantir la nostra independència. Amb aquests diners, pagarem sous dignes als nostres formadors i als nostres periodistes i desenvoluparem nous projectes educatius i d'investigació.
Verificat és la primera plataforma de verificació de Catalunya. Vam néixer el 2 d’abril de 2019, coincidint amb el dia internacional del fact-checking. Ens centrem en combatre la desinformació que circula a Catalunya i ho fem en català i castellà perquè volem arribar a tothom, també a l'audiència que fora de Catalunya s'interessa per l'actualitat d'aquest territori, un dels principals focus de desinformació a Espanya.
Els nostres primers reptes van ser les eleccions municipals de Barcelona i les manifestacions sorgides arran de la publicació de la sentència dels fets de l'1 d'octubre del 2017, dos moments clau de la política catalana el 2019. El nostre equip ha aparegut a diversos mitjans catalans. Aquest any hem fet molta verificació sobre Covid i hem rebut una beca de l'International Fact-Checking Network per crear una comunitat de fact-checkers adolescents a una escola de Sant Boi.
Alba Tobella - Codirectora i Cap de continguts (@albatobella | alba@verificat.cat)
Periodista i cofundadora de Verificat. Ha estat corresponsal de les agències Associated Press i France-Presse a Colòmbia i Uruguai i reportera independent a Mèxic. Tambe ha treballat a El País i ha publicat a Univision, AJ+, Esquire o La Vanguardia, entre d’altres. També és editora de la revista Código Nuevo. És llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona.
Lorenzo Marini - Codirector i Cap de projectes (@zlorine | lorenzo@verificat.cat)
Cofundador de Verificat, va ser fundador i director de la startup Precept / YouCheck amb l’objectiu de desenvolupar tecnologies contra la desinformació. Ha treballat durant 9 anys al departament de comunicació del think-tank European Council on Foreign Relations. És llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat de Bolonya i ha obtingut Màsters de polítiques i comunicació al University College of London i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Francesc Soler - Fact-checker (@francescsoler78 | francesc@verificat.cat)
Periodista. Ha fet molta ràdio, sobretot a Catalunya Ràdio, i ha sigut analista de l'actualitat política a RAC-1, TV3, TVE, 8TV o CUATRO. Ha publicat els llibres Un perfil propi. Converses amb Santi Vila (Angle Editorial, 2014) i Homonots. Converses amb 10 gais que han obert camí (Angle Editorial, 2014). És llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Susana Pérez-Soler - Coordinadora - Verificat Escola (@susanaprezsoler | susana@verificat.cat)
Llicenciada en Periodisme i doctora en Comunicació Digital per la Universitat Ramon Llull. Investiga la intersecció entre Periodisme i Tecnologia a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, on és professora de Periodisme digital i membre d’ STREAM, grup d’investigació consolidat i reconegut per la Generalitat de Catalunya. Les seves línies de recerca són la producció i difusió d’informació en l’era digital, elaborada tant pels periodistes com dels usuaris. També és col·laboradora habitual de La Vanguardia, Capçalera i Mèdia.Cat.
Maria Altimira - Periodista d'investigació (@MariaAltimira | maria@verificat.cat)
Periodista d’investigació enfocada en afers socials, corrupció i periodisme de dades. Ha sigut corresponsal a Nova York per RAC1 i El Punt Avui. Ha treballat a El País, Vice News i al diari Ara i ha publicat a eldiario.es, Público o La Vanguardia, entre d’altres.
Martí Odriozola - Fact-checker (@martiodriozola | marti@verificat.cat)
Llicenciat en periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Periodista amb sis anys d'experiència a Sants 3 Ràdio, entrenat a Catalunya Ràdio i TV3 i col·laborador a l’Esportiu i al Mundo Deportivo.
Bernat Saiz - Xarxes socials i nous formats (bernat@verificat.cat)
Graduat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Pompeu Fabra i estudiant de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat al món de la comunicació estratègica i n'ha après a TV3. Ha impulsat diversos projectes vinculats al periodisme digital i als nous formats.
Roser Toll (@Roser_Toll) - Coordinadora Gen Z (@Roser_Toll | roser@verificat.cat)
Llicenciada en Periodisme per la UAB. Va ser corresponsal per Xile i Colòmbia, primer becada per La Caixa i l'Agència EFE, i després a l'Agence France-Presse. Des de Barcelona, treballa com a editora multimèdia per a l'equip digital d'Univision, el principal canal hispà dels EEUU. Investiga i preprodueix documentals de divulgació científica i fa classes al Màster de Periodisme Polític Internacional
Elena Salgado - Assistent pedagògica (elena@verificat.cat)
Graduada en Informació i Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i en Història i Ciències de la Música per la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha obtingut un Màster en Educació Musical. Investigadora i col·laboradora en el grup de recerca IfMuc. Ha treballat com a professora a diverses escoles i instituts de Barcelona en les etapes primària i secundària.