L’Observatori Contra l’Homofòbia (en endavant, OCH) neix com a projecte dins el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i es constituteix com a entitat jurídica l’any 2008, amb seu a Barcelona. És una entitat al servei de les persones afectades per LGTBI-fòbia a Catalunya, específicament en la prevenció, l’atenció i l’acompanyament.
El 2, 3 i 4 de juny de 2023, l’entitat celebrarà les II Trobades Internacionals d’Observatoris contra la LGTBIfòbia a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.
Aquesta trobada pretén tornar a reprendre l'espai que ja va sorgir l'any 2018, amb la col·laboració de diferents observatoris i plataformes estatals i internacionals. Les I Trobades d'Observatoris van néixer amb la voluntat de reunir els diferents agents i entitats la prevenció, recopilació, denúncia i actuació davant dels casos de LGTBIfòbia i totes les expressions de rebuig cap a les persones que componen el col·lectiu LGTBI. L'objectiu d'aquestes primeres trobades va ser un espai d'intercanvi de coneixement, bones pràctiques i informació entre les diferents organitzacions, i va ser anomenat: “Observatoris contra l’LGTBI-fòbia: nous espais de conquesta de drets humans”.
Enguany, la temàtica de les II Trobades Internacionals d'Observatoris contra la LGTBI-fòbia pilotarà sobre el concepte següent: “Fem front a l'odi construint espais amables contra l’LGTBI-fòbia”. Volem treballar a partir d’aquest eix per la seva importància en el funcionament de les nostres organitzacions. Anomenem “Espais Amables” a: transport públic, sense violència de cap mena; espais educatius lliures d'assetjament a les aules; espais d’oci diversos, en els quals càpiguem totes, sense violències masclistes ni LGTBIfòbiques, en contraposició als discursos d'odi.
Per més informació i detall del contingut de les II Trobades, facilitem lnstagram. Visita'ns i t'esperem per compartir!
https://www.instagram.com/2encuentros_observatorios/
Main features and goals of the crowdfunding campaign
Aquesta campanya de micromecenatge pretén assolir el següent objectiu:
Recaptar fons per per la realització de les II Trobades Internacionals d’Observatoris Contra l’LGTBI-fòbia a Barcelona, concretament per ajudar a finançar l’assistència i participació d’agents socials i institucionals estatals i internacionals
✅ Viatge d’anada i tornada en transport d'associacions LGTBI
✅Allotjament
✅Trajectes mobiliaris interns
✅Difusió i publicitat de les II Trobades Internacionals
✅Merchandaising de les II Trobades Internacionals
Tot i que el nostre equip tècnic realitza tasques de prevenció, detecció i intervenció contra l'LGTBI-fòbia, ens hem trobat la demanda de poder socialitzar bones pràctiques entre diferents agents socials i institucionals. En aquest sentit volem generar un espai de trobada per enriquir el debat que ens permeti dotar-nos d'eines per a fer front a l'odi en diferents escenaris concrets i contribuir a la realització de polítiques públiques des de l'associacionisme que contribueixi a la millora de la vida de les persones LGTBI i de la societat en general.
Why this is important
Aquesta campanya va dirigida a qualsevol persona, entitat o institució que vulgui fer front l'LGTBI-fòbia i conscienciada amb la necessitat de tirar endavant projectes que permetin compartir realitats, necessitats i reptes de futur entre els agents socials i institucionals que hi treballen per poder fer front a aquesta problemàtica social.
El compartir espais on poder debatre, aprendre, reflexionar ens sembla més que necessari per a poder continuar pensant la manera de prevenir, detectar i intervenir contra l'LGTBI-fòbia.
Valors:
- Solidaritat
- Dignitat
- Comunitat
- Compromís
- Activisme
- Professionalitat
- Interseccionalitat
- Justícia social
Team and experience
L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) està format per personal professional i assalariat, alumnat en pràctiques, voluntariat i activista pel seu funcionament orgànic i intern.
La temàtica i característiques del projecte ens porta a presentar totes les persones que estan activament dedicades en la preparació i definició d’aquestes II Trobades Internacionals Contra l'LGTBI-fòbia.
Secretaria tècnica
Eugeni Rodríguez. President de l’Observatori Contra l’Homofòbia. Activista pels drets del moviment LGTBI+ i integrant del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), entitat que va organitzar la primera manifestació pels drets del col·lectiu LGTBI al 1977 a Barcelona. Actualemnt, cursant estudis universitaris en dret.
Luis del Amo. Sociòleg especialitzat en l’àmbit social, en específic en assumptes de gènere i LGTBI. Actualment treballa d’orientador d’igualtat a la Sala Razzmataz i de secretari tècnci de les II Trobades Internaiconals contra l’LGTBI-fòbia.
Laura Cuadrado. Politòloga amb màster en polítiques públiques d’igualtat, drets socials i dret administratiu. Responsable de la comunicació i protocol de l’entitat, de generar contingut a les diferents xarxes socials i relacions amb la premsa.
Albert Carrasco. Jurista coordinador del registre d’incidències i de l’administració i gestió diària de l’entitat. Integrant de la secretaria tècnica de les II Trobades en tasques logístiques i d’organització.
Comité cientfífic
Cristian Carrer. Psicòleg social. Coordinador tècnic de l’OCHl. Docent associat al Departament de Psicologia Social de l’UAB. Expert en acompanyar a persones que han patit situacions de discriminació per LGTBI-fòbia. Doctorant en assetjament escolar per motius d’orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere.
Patrícia Aljama. Co-directora de l’Informe de l’Estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya anual de l’OCH i coordinadora dels assumptes de finances de l’entitat. Doctora en psicologia social i docent associada a la UOC. Experta en el marc històric i en el procés d’institucionalització del moviment LGTBI.
Marc Manso. Jurista i estudiant del Màster d’Advocacia a l’UB. Coordinador del Gabinet Jurídic i integrant del registre d’incidències de l’OCH.
Bárbara Monllor. Jurista, docent i doctorant a l’UAB. Membre del Grup Antígona. Experta en estudis en gènere i delictes d’odi, tant en la doctrina, legislació i jurisprudència com en la seva aplicació pràctica.